Декоративни добавки

Dec 20, 2010

 

С помощта на декоративните добавки можете да станете дизайнер на своя дом и да постигнете уникални ефекти.  Декоративните добавки могат да се комбинират според предпочитанията и в зависимост от интериора.  Могат да се добавят към основния бял цвят, към Течен тапет Номер 22, както и към всички други модели.

I.    Влакна и цветна хартия
Добавките от смлени влакна и цветна хартия (вижте цветовете от таблото) позволяват точно дозиране на декоративните частици и постигане на разнообразни ефекти.
Цена на 1 кг влакна или цветна хартия: 11.80 лв.
Например: Ако към 1 кг Бял течен тапет добавите 50 г цветна хартия или влакна това ще струва 0.59 лв./кг

II.    Минерали (М)
Минералите (цветен пясък) са естествена добавка с големина на частиците до 0.5 мм. Разнообразието от цветове (от М1 до М11) помага да се постигнат интересни цветови ефекти според интериора. Може да се комбинират и с други добавки: влакна и цветна хартия, брокат (на прах и на пръчици) или слюда, като по този начин се получават безброй комбинации. С тяхна помощ покритието добива вид на скъпа минерална мазилка.
Разфасовките на цветния пясък са по 25 г (0.20 лв.) и 50 г (0,40 лв.) – това е количеството, което се добавя към една опаковка Течен тапет (1 кг), но по желание на клиента може и повече.

III.    Люспи (Л)
Декоративните люспи позволяват да се постигне голямо разнообразие на нюансите (от Л 1 до Л 13). Размерите на частиците са от 0.01 мм до 1-2 мм.
Разфасовки:
13 грама – 0,80 лв.
25 грама – 1,50 лв.
Забележка: Моля, обаждайте се в офиса, за да се убедите, че има наличности от даден цвят люспи. За някои видове люспи е необходимо да се направи поръчка.

IV.    Брокат (Б)
Напоследък брокатът фигурира в почти всички съвременни мазилки и ефектни тапети. Вижте предлаганите цветове на брокат – на прах и на пръчици.
Разфасовки: 10 г – 0,80 лв. 20 г – 1.50 лв.
1 кг /неразфасован/: 70 лв./кг
от 1 кг до 2 кг: 65 лв./кг
от 2 кг до 5 кг: 55 лв./кг
над 6 кг: 45 лв./кг

V. Слюда (С)

Слюдата в раздробен вид служи за декориране на мазилки (вкл. Течен тапет и Японска мазилка), подове, плотове, изкуствен камък, декоративни тухли, колони, орнаменти, керамика, глина, сувенири, рамки, бижута, нокти (маникюр), картон и др. За фасадни и вътрешни мазилки или бетон може да се добави към завършващия слой (например лак) с цел постигане на уникални ефекти и здравина.

1/ Златиста слюда
Частици с големина до 1-2 мм

2/ Тъмно златиста (медна) слюда
Частиците са с размер от 1 мм до 3 мм, тъмно златист към меден цвят

3/ Сребриста слюда (Флогопит)
Слюда със сивкаво-зеленикав цвят с големина на частиците от 0.01 мм до 1 мм

4/ Светло сребриста слюда (Мусковит)
Частиците са с размер от 2 мм до7 мм, прозрачни, със сребрист оттенък.

5/ Вермикулит
Вермикулитът е материал, който в естествено състояние прилича на слюда.  Цветът му е светло сив със зластисти оттенъци, заради съдържанието на чиста слюда.

 

Други декоративни ефекти

1/ Тониране на Течния тапет
Течният тапет може да бъде оцветен според вашите предпочитания. Важно в този случай е да определите каква е дозата от оцветителя за латекс и да я спазвате точно при всяко забъркване на нова смес. Оцветителят се добавя към хладката вода, която се добавя към сухия материал (течния тапет, лепилото и добавките – които са предварително смесени и разбъркани добре).

Отлични декоративни ефекти се получават  и след пълно изсъхване на Течния тапет. С цветен латекс и влакнесто мече може да се боядисат стените без да се упражнява натиск с валяка.

2/ Ефекти с гъба  /коралова или дунапренова/
Интересни ефекти в боядисването могат да постигнат с обикновена гъба.
В няколко съда (например капаци от кофи за латекс) подгответе основните нюанси оцветен латекс, с който ще работите – например в жълтата и бежавата гама.  Накиснете предваритекно гъбите във вода, като преди потапяне в латекса ги отцедете добре от водата. Желателно е да ползвате отделна гъба за всеки цвят. Може да експериментирате комбинацията предварително върху лист хартия.
Върху предварително нанесен и добре изсъхнал течен напет започнете да нанасяте с гъбата желаните цветове – хаотично или в определена последователност, в зависимост от търсения ефект. Така се създава приятна за възприемане дълбочина и сложност на покритието. Различният натиск върху гъбата създава различни ефекти.

3/ Отпечатъци
Ако разполагате с интересни декоративни фигурки, може да ги отпечатате върху стената, преди течният тапет да е напълно засъхнал. Ако ползвате мидичка например, може да я потапяте в различен цвят латекс, за да се открои по-добре отпечатъкът. Ако след време този вид на стената ви омръзне, може да напръскате с вода участъка и да го заравните, а след изсъхване да боядисате с гъба /както в т.1/

4/  Декорация с релефен валяк или с пръсти
След нанасяне на Течния тапет се изчаква известно време, за да се изпари част от водата, след което може да се използва релефен валяк за получаване на декоративни ефекти. Този метод е труден, тъй като трябва точно да се улучи моментът на изсъхването.
Грапава структура на мазилката се получава много лесно при нанасяне на Течния тапет с пръсти, а не с маламашка. В този случай след разнясяне на равномерен слой от материала, може да се оставят отпечатъци с пръсти. Ефектът е релефна и интересна мазилка. При този начин времето за нанасяне на Течния тапет се съкращава близо два пъти. Подходящ е при нешпакловани и неравни стени. Ако отпечатъците от пръсти ви се сторят прекалено релефни, може да загладите леко с гумено мече или маламашка.

Течен Тапет