Други декоративни ефекти

1/ Тониране на Течния тапет
Течният тапет може да бъде оцветен с оцветител за латекс според вашите предпочитания. Важно в този случай е да определите каква е дозата от оцветителя за латекс и да я спазвате точно при всяко забъркване на нова смес. Оцветителят се добавя към хладката вода. Така получената оцветена боя се добавя към сухия материал (течния тапет, лепилото и добавките – които са предварително смесени и разбъркани добре).

Отлични декоративни ефекти се получават  и след пълно изсъхване на Течния тапет. С оцветен латекс и влакнесто мече може да се боядисат стените без да се упражнява натиск с валяка.

2/ Ефекти с гъба  /коралова или дунапренова/
Интересни ефекти в боядисването могат да постигнат с обикновена гъба.
В няколко съда (например капаци от кофи за латекс) подгответе основните нюанси оцветен латекс, с който ще работите – например в жълтата и бежовата гама.

Накиснете предварително гъбите във вода, като преди потапяне в латекса ги отцедете добре от водата. Желателно е да ползвате отделна гъба за всеки цвят. Може да експериментирате комбинацията предварително върху лист хартия.

Върху предварително нанесен и добре изсъхнал течен напет започнете да нанасяте с гъбата желаните цветове – хаотично или в определена последователност – в зависимост от търсения ефект.


………..
(На снимките е показан примерен ефект върху основата на ТТ 72)

Така се създава приятна за възприемане дълбочина и сложност на покритието. Натискът върху гъбата създава различни ефекти.

…….
(Примери за декорация с гъба с два и три цвята върху основа с ТТ 72)


3/ Оригинално декориране на колони, сводове и цели стени (мраморен ефект)
Този начин за нанасяне на Течния тапет е подходящ  за постигане на интересни декоративни ефекти върху части от помещението, върху които искате да акцентирате – колони, сводове, ниши и др.
Изберете основните цветове. Подгответе двата вида течен тапет (например бяло и ТТ 72, както сме показали на първата снимка, или три вида – бяло, 07 и 67 на втората снимка) в отделни съдове.

Нанасянето се извършва основно с ръце – поставяте от белия материал (колкото кюфте) на стената  и го разнасяте с маламашката до нужната дебелина. До него поставяте от другия цвят (например 72) и отново го разнасяте. Така отделните участъци, които са с различен цвят, трябва в крайна сметка да се съединят и изравнят по дебелина. Не се притеснявайте, ако при разнасянето с маламашката в отделни участъци на бялото попадат частици от другия цвят – така ще стане дори по-интересно. В процеса на нанасяне може на отделни места да поставите слюда, брокат или пясък (виж Декоративни добавки) или други декоративни добавки по ваш избор.
Този тип декорация е подходящ за скучните преходни антрета, в които обикновено няма мебели, както и за остъклените балкони и тераси. Може да се използва за входни антрета, в които влизат много хора, тъй като повредените участъци лесно се коригират и ремонтират.
Ето още няколко идеи:
Вместо два напълно различни цвята може да използвате близки цветове, с малки разлики в нюанса. Може да направите три от стените в една стая в различни цветове, а четвъртата  – чрез смесване на трите цвята по описания начин.

 

 

 

 

……………… Ако сте направили няколко от стаите в жилището си с Течен тапет и от всяка стая ви е останало по малко материал – направете с остатъците някой коридор, килер или балкон по описания по-горе начин.

4/ Отпечатъци
Ако разполагате с интересни декоративни фигурки, може да ги отпечатате върху стената, преди течният тапет да е напълно засъхнал. Ако ползвате мидичка например, може да я потапяте в различен цвят латекс, за да се открои по-добре отпечатъкът. Ако след време този вид на стената ви омръзне, може да напръскате с вода участъка и да го заравните, а след изсъхване да боядисате с гъба /както в т.1/

5/ Декорация с релефен валяк или с пръсти
След нанасяне на Течния тапет се изчаква известно време, за да се изпари част от водата, след което може да се използва релефен валяк за получаване на декоративни ефекти.
Грапава структура на мазилката се получава много лесно при нанасяне на Течния тапет с пръсти, а не с маламашка. В този случай след разнасяне на равномерен слой от материала, може да се оставят отпечатъци с пръсти. Ефектът е релефна и интересна мазилка. При този начин времето за нанасяне на Течния тапет се съкращава близо два пъти. Подходящ е при нешпакловани и неравни стени. Ако отпечатъците от пръсти ви се сторят прекалено релефни, може да загладите леко с маламашка.

6/ Декорация със сухи растения или декоративни елементи

7/ Течен тапет с апликации от хартия