Подготовка на повърхността и указания за работа

1.Подготовка на повърхността (грундиране)

1.1. Повърхността трябва да бъде суха и чиста. От нея трябва да бъдат отстранени всички замърсявания, стари тапети, постна боя /винервайс/, олющена  боя, пирони и др.

2.1. Преди нанасяне на Течния тапет/Японската мазилка повърхностите е необходимо да се грундират, за да не избиват петна от ръжда, мазнини, плесени, старо лепило, никотин  и др.  Грунд с добавка на ситно мраморно брашно или ситен пясък улеснява изключително работата с Течния тапет, особено при нанасяне върху бетон, панел, гипсокартон или прясно шпаклована стена.

Грундирането може да стане с  „Грунд за течен тапет” (цена  1.30 лв./пак. – достатъчен е за около 4-5 кв.м. Може да го закупите заедно с Течния тапет).

Може да се използва готов грунд на Теразид „Бетон контакт G-33″ /бял/ или какъвто и да е грунд за минерални мазилки (желателно бял), който ще създаде грапавост на стената.

ВНИМАНИЕ: НЕ ГРУНДИРАЙТЕ С БОРО КОНТАКТ или
ГРУНД НА СИЛИКАТНА ОСНОВА !!!

Може да се използва „Боро контакт с абразивни частици” – ориентировъчна цена 21 лв. /7 литра/
Препоръчваме ви следните видове грундове:
а/когато повърхността, върху която ще поставяте течен тапет, е чиста или с гипсова шпакловка – използвайте ИМПРЕГНИРАЩ ГРУНД АК11 (производство на Лакпром). Задължително след нанасянето му грундирайте с  „Грунд за течен тапет” или с приготвен от вас грунд с мраморно брашно или пясък. Целта е стената да стане грапава – като фина шкурка, за да се нанася лесно течният тапет/японската мазилка.
б/ когато повърхността е силно замърсена или цветът на основата, върху която ще нанасяте материала, силно се отличава от цвета на избрания от вас течен тапет – използвайте ГРУНД ЗАПЕЧАТВАЩ, БЛОКИРАЩ (производство на Лакпром).
Съхнене: при 20 градуса – 2 часа, Разход: 80-100 g/m2

Важно!!! След  Запечатващия блокиращ или импрегниращ грунд задължително се нанася „Грунд за течен тапет” или приготвен от вас грунд с мраморно брашно или ситен пясък (описали сме по-долу как може да си направите грунд сами). Ако стената не е цветна и няма никотинови отлагания, не е необходимо да се нанася Запечатващ блокиращ или импрегниращ грунд, а само „Грунд за течен тапет”.

При стари или многослойни мазилки, за да получите отличен резултат при нанасянето на течния тапет/японска мазилка, се препоръчва първоначално да грундирате (запечатате) със запечатващ /блокиращ/ грунд, а след като изсъхне  – с импрегниращ грунд с добавка  на ситно кварцово брашно (или пясък) с цел постигане на по-добра адхезия между стената и течния тапет.

Как да си приготвите сами грунд за Течен тапет и Японска мазилка:
Съставки:
тапетно лепило и пресят пясък в съотношение 1:1 (например чаена чаша) + 1 супена лъжица Ц200. Добавя се около 1 литър вода. Изчаква се лепилото да се разтвори и да набъбне (около 7-8 часа). Постепенно се добавя още около половин литър вода, докато се получи желе, което се нанася лесно с широка четка. Не трябва да се преразрежда с вода, защото пясъкът ще се утаи на дъното. Отвреме-навреме се разбърква, за да се разпределят равномерно твърдите частици.
Това количество грунд е достатъчно за 4-5 кв. метра стена.

Вместо пясък може да се използва мраморно брашно, пръскана мазилка, бял теракол.

Грундът трябва да съхне около 24 часа. След нанасянето му стената трябва да е като фина шкурка.

Течният тапет прикрива пукнатините и малките неравности, поради което не е необходимо предварително шпакловане. Но големите неравности по стените трябва предварително да се замажат с терекол, а НЕ с гипс. След изсъхване се грундира цялата стена.

Обърнете внимание на участъците с видими следи от ръжда. Това може би означава, че непосредствено под  шпакловката (мазилката) има ръждясала арматура. Трябва да обработите всеки подобен участък, като го грундирате два  пъти със запечатващ грунд, а за по-сигурно след изсъхване на грунда нанесете върху ръждивия участък и около него неразредена бяла блажна боя (два пъти). Ако участъкът не подлежи на подобна обработка – например ако арматурата е на повърхността, може да залепите върху грундирания участък домакинско фолио, след което да го боядисате с бяла блажна боя. Така ще предотвратите извличането на ръжда и образуването на петна върху готовата стена. Всички пирони и метални предмети трябва да бъдат извадени от стената преди нанасяне на Течния тапет. Може да ги поставите отново след пълното изсъхване на стената.

2.Указания за работа

2.1. Лепилото (300 г), което е към опаковката, се разтваря в 6 литра хладка и чиста вода. След 2-3 часа се прецежда, за да се отстранят бучките неразтворено лепило. В сух вид се смесват влакната (ако има такива за дадения модел) с малко от бялата целулоза- целта е влакната да се разделят едно от друго). Останалите добавки е без значение на кой етап ще се прибавят.
Към лепилната смес се добавя  сухият материал (бялата целулоза, влакната и другите добавки) и се замесва на ръка или с машина до получаването на еднородна маса. При ползване на електрическа бъркалка разбърквайте на ниски обороти, за да не се разруши декоративната структура на частиците.
Така приготвената смес престоява 2-3 часа и отново се размесва. С проби върху стената се установява колко вода трябва да се добави. Обикновено при топло време са нужни още около 0.5-1 л вода. Материалът трябва да се разнася лесно, но без да се приплъзва и без да се оголва стената. Затова внимавайте да не прекалите с добавянето на вода.
Ако декоративните добавки влакна и хартия са например 100 г/кг, лепилото трябва да се разтвори в 6.6 литра вода, след което ще е необходима още вода  (изпаренията са различни в зависимост от сезона, затова няма как да се посочи точното количество вода).

2.2.  Желателно е Течният тапет/Японската мазилка да се нанесе върху цяла стена в рамките на един ден, без продължителни прекъсвания на работата. Да не се довършват малки участъци на другия ден! Това е важно, за да не останат следи от снадките, тъй като краищата изсъхват по-бързо. Ако все пак не сте сигурни, че материалът ще стигне за цялата стена, оставете за последно участъкът, който впоследствие няма да се вижда – например където ще има шкаф, маса, диван и т. н.
Остатъкът от материала се смесва със следващата доза. Препоръчително е да се подготвят за работа по 2 кутии (2 кг) и преди да са свършили, да се приготви следващата доза.
2.3. Работи се с метална маламашка (неръждавейка) или пластмасова, която е еластична, а не твърда. Маламашката се държи под ъгъл 10-15 градуса, като целта е сместта да се разнася и заглажда едновременно. Дебелината на покритието се определя с проби и постепенно добавяне на вода, докато материалът започне да се разнася лесно.
2.4.  При добре грундирана (грапава) стена материалът може да се разнесе и с гумено мече, което периодично  се потапя във вода. По този начин може да се постигне изключително тънък слой. Ако искате обаче да прикриете неравности по стените, не изтънявайте прекалено много слоя.
2.5. Ако са останали следи от маламашката, финално (след 2-3 часа) може да загладите повърхността с мокри ръце, без натиск, само с поглаждане. Това може да стане и с мокро гумено мече, но в случая е важно да се прецени точно кога да се направи, защото времето за съхнене е различно и зависи от температурата и проветрението на помещението. Затова се пробва периодично на малък участък. По този начин обаче декоративната зърнеста структура на мазилката доста се заглажда, затова преценете какъв искате да е крайният ефект.
2.6. За бързо съхнене на Течния тапет/Японска мазилка е желателно да се осигури добра вентилация (виж. влагомери) и проветрение, както и висока температура в помещението. Да не се нанася при температури под 5 градуса. Не бива да се правят корекции на големи участъци /наслояване/ след изсъхване на материала, за да не се получават видими кръпки. При корекции участъкът от стената се намокря и се сваля или разнася,  докато е мокър.

Съблюдаването на инструкциите за подготовка на повърхностите и полагането на течния тапет/японската мазилка гарантира високо качество на готовата повърхност, което могат да постигнат дори хора без опит.
ВНИМАНИЕ:
* Проветрявайте помещението по време на съхненето при положителни температури на въздуха.
* При отрицателни външни температури да не се оставя отворено помещението за дълго време

3. Получаване на миещ се тапет

Ако нанасяте Течния тапет/японската мазилка/ в помещение, което се посещава от много хора или в което има животни, може да запечатате покритието така, че да получите миеща се мазилка с голяма здравина и дълготрайност. Нанесете мазилката според указанията по-горе, изчакайте стените да изсъхнат напълно (обикновено до 72 часа, но  в зависимост от сезона и вентилацията на помещението времето е различно) и нанесете с валяк Лепило Ц-200 и вода (в съотношение 1:1). Този начин на “запечатване” на мазилката е подходящ например за цокъл на коридори в обществени сгради, входни антрета, стени на заведения, хотели и др.
Така запечатан Течният тапет/Японската мазилка/ губи своята хигроскопичност, но запазва топлоизолационните си качества и неговото приложение се разширява – успешно може да се използва за стени на бани (стените над плочките), мокри помещения, балкони и тераси (със заслон) и др.