Подготовка на повърхността и указания за работа

1.Подготовка на повърхността (грундиране)

1.1. Повърхността трябва да бъде суха и чиста. От нея трябва да бъдат отстранени всички замърсявания, стари тапети, постна боя /винервайс/, олющена  боя, пирони и др.

2.1. а/ Преди нанасяне на Течния тапет/Японската мазилка повърхностите е необходимо да се грундират, за да не избиват петна от ръжда, мазнини, плесени, старо лепило, никотин  и др.  Грунд с добавка на ситно мраморно брашно или ситен пясък улеснява изключително работата с Течния тапет, особено при нанасяне върху бетон, панел, гипсокартон или прясно шпаклована стена.

Внимание: НЕ грундирайте с БОРО КОНТАКТ или какъвто и да е друг грунд на силикатна основа, защото стената ще стане като лакирана. Подходящи са грундовете за декоративни мазилки с абразивни частици – целта е стената да стане грапава като ситна шкурка. Такъв е например  “Бетонконтакт G-33″ /бял/ на „Теразид” или “Бетон контакт G-22″ /розов/ – ако нанасяте цветен Течен тапет, “Бетонконтакт” на „Боро” или други марки.

б/ когато повърхността е силно замърсена или цветът на основата, върху която ще нанасяте материала, силно се отличава от цвета на избрания от вас течен тапет – използвайте ГРУНД ЗАПЕЧАТВАЩ, БЛОКИРАЩ (производство на Лакпром).
Съхнене: при 20 градуса – 2 часа, Разход: 80-100 g/m2

Важно!!! След  Запечатващия блокиращ грунд задължително се нанася Бетонконтакт или грунд за декоративни мазилки /с абразивни частици/. Ако стената е бяла и няма никотинови отлагания, НЕ е необходимо да се нанася Запечатващ блокиращ или импрегниращ грунд, а само Бетонконтакт.
Участъците с видими следи от ръжда трябва да се грундират 2 пъти със запечатващ грунд или неразредена бяла блажна боя. Ако има арматура близо до повърхността на стената, залепете върху грундирания участък домакинско фолио, след което го боядисайте с бяла блажна боя. Така ще предотвратите извличането на ръжда и образуването на петна върху готовата стена. С цел по-нисък разход на материала предварително замажете и грундирайте големите неравности по стените, но НЕ с гипс, а с бял теракол. Тези участъци трябва да се грундират няколко пъти, за да имат същата попиваемост като останалата стена.

2.Указания за работа

Изсипете в голям найлонов плик или чувал бялата целулоза, цветните добавки /влакна, брокат/ и лепилото, след което разклатете интензивно. Прехвърлете в широк съд /леген, кофа или корито/ и добавете 6 л хладка и чиста вода. Размесете /може и без ръкавици/ и оставете сместа да престои около 12 часа. С проби върху стената установете  дали е необходимо да се добави още вода – материалът трябва да се разнася лесно, но без да се приплъзва и без да се оголва стената. Затова внимавайте да не прекалите с водата. В процеса на работа може да се добавя още вода (това зависи от температурата и изпаренията) -  около 0.5 до 1.0 л вода на 1 кг сух материал. За удобство се подготват по 2 кутии, което означава, че към тях се добавят 12 л вода. Остатъкът от материала се смесва със следващата доза.
Желателно е Течният тапет /Яп. мазилка/да се нанесе върху цялата стена в рамките на един ден, без продължителни прекъсвания на работата. Да не се довършват малки участъци на другия ден, тъй като краищата изсъхват по-бързо и снадките ще личат.
Работи се с метална маламашка /неръждавейка, за удобство – със заоблени краища/ или с мека и гъвкава пластмасова. Маламашката се държи под ъгъл 10-15 градуса, като целта е сместа да се разнася равномерно и да се заглажда. Не се правят кръгови движения. Дебелината на покритието се определя от неравностите по стените или според предпочитанията.
Заглаждането на видимите ръбчета и следи от маламашката може да стане с внимателно поглаждане с мокри ръце, но едва след 5-6 часа, когато мазилката е леко изсъхнала. Не бива да се правят корекции чрез наслояване и повторно нанасяне върху изсъхналия материал, защото ще се получат кръпки. При наложителни корекции участъкът от стената се намокря и се сваля или се разнася, докато е мокър.
Осигурете добра вентилация и проветряване, както и по възможност по-висока температура в помещението. Да не се нанася при температури под 5 градуса.
Съблюдаването на тези инструкции гарантира високо качество на готовата повърхност, което могат да постигнат дори хора без опит.

3. Получаване на миещ се тапет с голяма здравина

След като стените изсъхнат напълно нанесете с валяк /или широка четка/ Лепило Ц-200 и вода (в съотношение 1:1) Внимание: Ц-200 ще промени белия цвят към екрю и леко ще лакира повърхността. Може да се използва също лазурен водоразтворим лак или акрилен лак /разредени с вода 1:1/. При това импрегниране Течният тапет ще загуби своята хигроскопичност, но ще запази топлоизолационните си качества и  успешно може да се използва за мокри помещения /без директен допир в вода/, балкони и тераси (със заслон) и др.

Козелино ООД, София, ул. „Г. С. Раковски” 91, ет.1, тел. 0888 409 706, 0887 580 374, bezvlaga@gmail.com
www.bezvlaga.com

 

Съблюдаването на инструкциите за подготовка на повърхностите и полагането на течния тапет/японската мазилка гарантира високо качество на готовата повърхност, което могат да постигнат дори хора без опит.
ВНИМАНИЕ:
* Проветрявайте помещението по време на съхненето при положителни температури на въздуха.
* При отрицателни външни температури да не се оставя отворено помещението за дълго време