Течен тапет – подготовка на повърхността и указания за работа

Apr 03, 2011

Подготовка на повърхността и указания за работа

1.Подготовка на повърхността (грундиране)

1.1. Повърхността (стената или таванът) трябва да бъде суха и чиста. От нея трябва да бъдат отстранени всички замърсявания, стари тапети, постна боя /винервайс/, олющена  боя, пирони и др.

2.1. Преди нанасяне на Течния тапет (Японска мазилка), повърхностите /стени и тавани/ е необходимо да се грундират, за да не избиват върху повърхността петна от ръжда, мазнини, плесени, старо лепило и др.

ВНИМАНИЕ: НЕ ГРУНДИРАЙТЕ С БОРО КОНТАКТ или
КАКЪВТО И ДА Е ДРУГ ГРУНД НА СИЛИКАТНА ОСНОВА !!!

Препоръчваме ви следните видове груднове:
а/ когато повърхността, върху която ще поставяте Течен тапет, е чиста или с гипсова шпакловка - използвайте ИМПРЕГНИРАЩ ГРУНД АК11 (производство на Лакпром).
Характеристики на импрегниращия грунд АК11 от производителя:
• Предназначен е за грундиране на гипсови шпакловки, гипскартон, гипсофазерни плоскости, леко песъчливи мазилки, циментови и вароциментови мазилки, тухли, клетъчен бетон, газобетон и минерални основи.
• Притежава добра проникваща способност, като стабилизира нездравите повърхности (основи), увеличава здравината и дълготрайността на нанесеното финишно покритие.
• Подходящ е за затворени помещения. Не отделя органични разтворители.
Съхнене: при 20?С – 2 часа
Разход: 10 m2/l ( 70-90 g/m2 )
б/ когато повърхността, върху която ще поставяте течен тапет, е силно замърсена или цветът на основата, върху която ще нанасяте материала, силно се отличава от цвета на избрания от вас течен тапет – използвайте ГРУНД ЗАПЕЧАТВАЩ, БЛОКИРАЩ (производство на Лакпром).
Характеристики на запечатващия, блокиращ грунд от производителя:
• Предназначен е за грундиране и запечатване на силно замърсени повърхности, когато е невъзможно предварителното им почистване.
• Осигурява добра адхезия между замърсените повърхности и следващите слоеве покрития.
• Изолира от контакт с финишното покритие повърхностите, по които има никотинови отлагания, замърсявания и омаслявания. Гарантира трайно здраво покритие и предотвратява миграцията на замърсяванията от слой в слой.
Съхнене: при 20?С – 2 часа
Разход: 80-100 g/m2

При стари или многослойни мазилки, за да получите отличен резултат при нанасянето на течния тапет, се препоръчва първоначално да грундирате (запечатате) с грунд запечатващ /блокиращ/, а след като изсъхне  – с импрегниращ грунд.

Обърнете внимание на участъците, в които се виждат следи от ръжда. Това може би означава, че непосредствено под  шпакловката има ръждясала арматура. Трябва да обработите всеки подобен участък, като го грундирате 2 пъти със запечатващ грунд, а за по-сигурно след изсъхване на грунда нанесете върху ръждивия участък и в радиус около него бяла блажна боя (два пъти). Ако участъкът не подлежи на подобна обработка – например ако арматурата е на повърхността, може да залепите върху грундирания участък домакинско фолио, след което да го боядисате с бяла блажна боя. Така ще предотвратите извличането на ръждата и образуването на петна върху готовата стена. Всички пирони и метални предмети трябва да бъдат извадени от стената, преди нанасяне на Течния тапет. Може да ги поставите отново след пълното изсъхване на стената.

Течният тапет се полага, след като стената е напълно изсъхнала след нанасянето на грунда.

jo11

2.Указания за работа

Обърнете внимание на количеството вода, което е неоходимо при подготовка на 1 кг целулоза от Стандартната опаковка (6 л) и 1 кг целулоза от кутия (4,5 -5 л).

I. Стандартна опаковка ( 2 кг)

1. Цялото съдържание на опаковката от 2 кг се изсипва в пластмасова кофа или леген, в който може да се забърка по-голямо количество мазилка (желателно за покриване на една стена).  В 12 литра топла и чиста вода (по 6 литра на 1 кг) се разтваря пакетчето лепило (250 г). Разбърква се и се изчаква 10-15 минути до пълно разтваряне на лепилото. Ако е необходимо се размачкват с ръце трудно разтворимите бучки лепило или се отстраняват, ако до половин час не са разтворени напълно. Така подготвената лепилна смес се изсипва в съда с целулозата. Разбърква се на ниски обороти с бъркалка до получаване на еднородна маса. Целта е да не се разбие структурата на целулозата, за да се запази декоративният вид на готовата мазилка. Ако нямате бъркалка, може да замесите сместа с ръце, подобно на тесто, около 5-6 минути.

2. Получената смес се оставя да престои минимум 3-4 часа (но не повече от 12 часа), след което се разбърква отново на бавни обороти или с ръце.

3. При приготвянето на сместа за следващата стена задължително се използва остатъка от предишното замесване.

4. Готовата смес се нанася с маламашка от пластмаса или от неръждаема стомана подобно на  шпакловка. Маламашката се държи под ъгъл 10-15 градуса, като целта е по-скоро сместа да се разнася. Необходимата дебелина на покритието се определя от неравностите по стените или според предпочитанията.

Забележка: Ако сместа се нанася трудно и слоят не е с нужната дебелина (1-2 мм), добавете малко вода до получаване на подходящата консистенция. Пробвайте с по-малки количества от сместа, за да не разредите прекомерно цялата смес.

II. Кутия (1 кг)

Пакетчето лепило, което е в кутията, се изсипва в 4,5 вода, разбърква се добре и се оставя да се разтвори напълно /около 10-20 минути/. Неразтворените бучки се смачкват до пълното им разтваряне. Така подготвената лепилна смес се изсипва към съдържанието на кутията (1 кг). Замесва се добре и престоява 3-4 часа. Отново се размесва и се добавя около половин литър вода (за артикул 67 и 72 водата се добавя постепенно и само ако е необходимо, тъй като поемат по-малко вода).

Забележка: Винаги изчислявайте добре количеството вода, което трябва да добавите към сухия материал.

Например:

Ако смесвате Стандартна опаковка (2 кг) и една кутия (1 кг) количеството вода, което трябва да добавите към сухия материал е: 2х6 л+4.5 л = 16.5 л. Двете пакетчета лепило трябва да се разтворят в това количество вода.
Добре е декоративните добавки да се изсипят и смесят предварително със сухата целулоза, а брокатът – във водата, за да се разпредели равномерно.

polagane

III. Довършителни операции

1. За да заличите следите от ръбовете на маламашката, след като покритието позасъхне (според сезона времето е различно) валирайте стената, без да упражнявате натиск, с гладко гумено мече, като го намокряте периодично във вода. Ако не разполагате с вялак може да загладите с ръце, потапяйки ги във вода.
За да си спестите тази операция използвате неръждаема маламашка със заоблени краища (тя не оставя ръбчета и следи), т.е. няма нужда да заглаждате допълнително стените.

2. Желателно е стената от “ъгъл до ъгъл” да се покрие с материал от едно замесване и без продължителни прекъсвания, за да се избегнат шевовете между изсъхналия и мокрия материал.

Съблюдаването на инструкциите за подготовка на повърхностите и полагането на течния тапет гарантира високо качество на готовата повърхност,  дори при хора без опит.
ВНИМАНИЕ:
* Препоръчва се купуването на течен тапет от една партида.
* Ако оттенъкът на различните партиди е различен, е необходимо да се смесят кутиите за уеднаквяване на цвета.
* Времето за изсъхване на течния тапет е над 48 часа.
* Препоръчва се проветряване на помещението по време на съхненето при положителни температури на въздуха.
* При отрицателни външни температури да не се оставя отворено помещението за дълго време

valik-relef
* Фигурното оформяне на течния тапет се извършва с помощта на релефен валяк /мече/ 4-5 часа след нанасянето на течния тапет. Периодично мокрете валяка с вода и го изтисквайте.

3. Получаване на миещ се тапет

Ако искате да използвате Течния тапет като декоративна мазилка за помещение, което се посещава от много хора, може да запечатате покритието така, че да получите миеща се мазилка с голяма здравина и дълготрайност. Нанесете Течния тапет според указанията по-горе, изчакайте стените да изсъхнат напълно (в зависимост от сезона и вентилацията на помещението времето е различно) и нанесете с валяк Лепило Ц-200 и вода (в съотношение 1:1). Този начин на “запечатване” на мазилката е подходящ например за цокъл на коридори в обществени сгради, за входни антрета, стени на заведения, хотели и др.
Така запечатан Течният тапет губи своята хигроскопичност, но запазва топлоизолационните си качества и неговото приложение се разширява – успешно може да се използва за стени на бани (стените над плочките), мокри помещения, балкони и тераси (със заслон) и др.


Течен Тапет